“Soms heb je iemand van buitenaf nodig om je ogen te openen”


Met veertig medewerkers in dienst en 27 jaar ervaring op de teller is Xanne Linsen een door de wol geverfde ondernemer te noemen. Toch loopt hij in 2015 tegen de spreekwoordelijke muur op. Xanne merkt dat hij alleen nog maar ín zijn succesvolle bedrijf Protect-Effect werkt. Na opmerkingen uit zijn omgeving besluit hij het roer om te gooien en tijd te maken om áán zijn zaak te gaan werken. In dezelfde periode leert hij Bert kennen die hem de jaren erna mag begeleiden als nar en optimalisator.
“Van Bert leerde ik áán mijn bedrijf werken in plaats van enkel ín mijn bedrijf. Daar maak ik nu dan ook tijd voor.”

Mens achter de ondernemer

‘Voor we echt samen aan de slag gingen, hadden we een testgesprek op het strand. Dat klikte gelijk, ook door een aantal overeenkomsten in interesses en achtergrond.’ Aldus Xanne. Bert kijkt in zijn aanpak niet alleen naar het zakelijke maar juist naar de mens achter de ondernemer merkte Xanne meteen. “We keken al snel naar mij als privé persoon: waar kom ik vandaan, waar sta ik en waar ga ik naartoe? Daarin heeft Bert mij uit mijn comfortzone gehaald, hij opende mijn ogen als objectieve buitenstaander.”

Geen schoolmeester

Het totale traject met Bert beslaat ruim twee jaar, gevolgd door regelmatige check-ups de laatste jaren. Xanne vertelt: “De eerste jaren gingen we elke twee maanden op pad. Na een dag met Bert had ik genoeg stof tot nadenken. Terug op de werkvloer kreeg ik dan ook standaard de vraag ‘of ik weer bij Bert was geweest’. Dat merkten ze aan mijn heldere ideeën en ontspannen houding.” Binnen zijn bedrijf voert hij de nodige veranderingen door onder begeleiding van Bert. “Van vergaderstructuur tot timemanagement. Zonder de schoolmeester uit te hangen wist Bert mij telkens nieuwe inzichten te geven over het ontspannen runnen van een bedrijf.”
“Bert is geen schoolmeester die zegt wat je moet doen. Hij stuurt aan en wijst je op zaken: daarmee kan je zelf aan de slag.”

Maatwerk bij Go Basic

Xanne merkt op dat hij een ander mens en een andere ondernemer is geworden door bij elke keuze terug te gaan naar zichzelf. Ook in conflictsituaties ziet hij zichzelf veranderen door de jaren heen. “Ik had een kort lontje en kon als heethoofd flink schreeuwen als er iets tegenzat. Nu focus ik me op wat er wel lukt en goed gaat.” De managementcursussen die hij voor de begeleiding van Bert volgde, gaven weliswaar handvatten, maar zetten geen grote veranderingen in werking. Xanne: “Zo’n cursus is niet individueel en richt zich vooral op het runnen van je onderneming vanuit zakelijk perspectief. Met Bert kon ik 1-op-1 dieper ingaan op wie ik ben en hoe dat mijn werk beïnvloedt. Want, zo leerde ik van Bert, als ik niet bij mezelf begin met bijsturen, blijft mijn omgeving ook hetzelfde handelen.”
“Juist 1-op-1 begeleiding leerde mij naar mijzelf te kijken als mens en ondernemer.”

Investeren in jezelf en je organisatie

Met een goed gevoel kijkt Xanne terug op de investeringen die hij deed in zichzelf en zijn organisatie. “Mensen vragen mij weleens of ik de begeleiding van Bert niet duur vond. Nou, naar de kroeg gaan kost ook geld en dit levert mij een stuk meer op. Het gaat niet om veranderingen van de één op de andere dag, maar ik ben door de jaren heen als persoon en ondernemer gegroeid en dat zie je terug in zakelijk resultaat.” Xanne heeft weer meer plezier in zijn werk en het managen van medewerkers. Hij leerde zijn organisatie opnieuw runnen en met een positieve mindset te kijken naar de dagelijkse uitdagingen. “Dat heb ik echt aan Bert, zijn luisterend oor en positief-kritische houding, te danken.”
Narren, Sarren & Sparren met Bert Wil je ook graag een keer op pad met de Nar? Neem gerust vrijblijvend contact op via +31 (0)6 51 188 781 of bert@gobasic.nl of gebruik het contactformulier.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.